Príprava razenia prvých slovenských mincí trvala necelé tri mesiace

10.02.2013 Žiar nad Hronom

Kremnica 10. februára (TASR) - Historicky prvou mincou v novej slovenskej mene bola desaťkorunáčka, ktorú vyrazili pracovníci štátneho podniku Mincovňa Kremnica 23. januára 1993. Podľa manažéra marketingu Mincovne Kremnica Jaroslava Setnického tento dátum možno považovať za deň zrodu nových slovenských mincí.

Spustenie prvého raziaceho stroja sa odohralo v slávnostne vyzdobenej raziarni za prítomnosti predsedu parlamentu, zástupcov Národnej banky Slovenska (NBS) a pozvaných hostí spolu s bohatým zastúpením novinárov a pracovníkov rozhlasu a televízie. "Verejnosť ani netuší, aký to bol husársky kúsok, keďže od základnej idey, čo vlastne má byť na minciach znázornené, uplynuli len necelé tri mesiace," priblížil Setnický.

Ako doplnil, NBS v snahe urýchliť celý proces nábehu výroby zadala autorskú súťaž na nové motívy mincí medzi výtvarníkov, ktorí boli pracovníkmi ateliéru mincovne. "Tu boli bankou akceptované návrhy vtedajšieho vedúceho ateliéru mincovne Drahomíra Zobeka, ktorý následne zhotovil aj sadrové modely ku každému nominálu. Návrh parametrov mincí, materiálu mincí a ostatné technické detaily boli navrhnuté v úzkej spolupráci technikov mincovne a pracovníkov NBS."

Kremnická mincovňa nemusela v súvislosti s technickými kapacitami dokupovať žiadne nové zariadenia na razenie mincí. "Technologicky sme na výrobu boli pripravení," uzavrel Setnický.
 

Vyberte región